Zamknij

Śledzie spod pierzyny pewnej Grażyny

08:10, 05.11.2024 Grażyna Garstka Aktualizacja: 08:11, 05.11.2024
Skomentuj

Wtorki i soboty z Garstką Smaku na eKutno.pl. Ciężko wyskoczyć z ciepłego legowiska i ruszyć w bury teren. Mam propozycję dobrej michy na jutro. Śledzie pod pierzyną mogą uratować jesienne dni. Wymoczone pod osłoną nocy śledzie dochodzą w oczekiwaniu na to, że stworzą smaczną potrawę. Pocięta cebulka, pokrojone śledzie oraz ugotowane: marchew, ziemniaki i jaja czekają. Warstwami lecimy. Ścieramy warzywka. Jedno na drugie, niech się połączą. A teraz pierzynę robimy z połączenia majonezu i gęstego jogurtu. Pieprzę to i słodzę odrobinę. Mieszam i całość przykrywam misternie pierzyną. Już jest cieplej, na duszy. Posypuję startym jajem. No nie ma mocnych, żeby przejść obok tego obojętnie. Ja wymiękam.

Do tego upiekę tosta i taka oto potrawa prosta.

przepis Grażyny na śledzia spod pierzyny

  • cebulki dwie kroimy w kostkę i do przezroczystej misy rzucamy,
  • pół kilo śledzi na cebulkę,
  • 4 ziemniaki ugotowane, starte,
  • 4 marchewki ugotowane, starte,
  • jogurt mały, łączymy z 2 łyżkami majonezu, dodajemy trochę cukru
  • i pieprzu,
  • 4 jajka ugotowane ścierany i posypujemy całość.
  • I nie ma mocnych, żeby pierzyny nie zrzucić i zajrzeć pod nią.
  • A tam jaja i inne niespodzianki.

Sąsiadka podgląda zza firanki. Mniammmm!

(Grażyna Garstka)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%