Zamknij
10:03, 18.11.2024
Zapraszamy Państwa do naszej Restauracji od poniedziałku do piątku w godzinach od 12 do 17 na pyszne lunche. Przypominamy również że cały czas możecie zamawiać dania z karty menu.  Zamówienia przyjmujemy od godz.10 pod nr tel. 721177522. Dowóz na ternie miasta od 60 zł GRATIS, przy mniejszych zamówieniach dowóz 10 zł. Przy zamówieniach poniżej 30 zł odbiór osobisty. Zapraszamy i życzymy smacznego!
12:00, 17.11.2024
Dynia, królowa jesieni uśmiecha się całym wykrojonym uzębieniem. A gdyby ją obrać z miąższu i połączyć w jedno z masą serową i podawać do ulubionej kawy? Towarzystwo doskonałe. Robię dyniowy sernik na niedzielę, o aksamitnym smaku i pięknym słonecznym kolorze.
08:52, 12.11.2024
Każdy chce łatwego przepisu. Otóż mam taki. Proste dla wszystkich. Trzy minuty i już. Dobre, że palce lizać. Co by tu sobie łyknąć? Może by kogel mogel ukręcić?. Zdarzy się nie tylko w kuchni, ale i w życiu. I tak samo jak w życiu, bez jaj ani rusz. Zatem biorę dwa solidne jaja, wiadomo od tych szczęśliwych kurek i wylewam osobno białe, osobno żółte części i dodaję cukier w ilości rozsądnej. Ucieram, do bólu i łączę. Aż pot po czterech literach leci. Jaja muszą zwiększyć objętość do potęgi "J".
1
07:31, 09.11.2024
Smak dzieciństwa, urok niedzielnej wolności, zapach natki i cebulki pieczonej. Taki mam pomysł na obiad świąteczny. Rosół jest poezją smaku i aromatu. Zjedz rosołku, to wyzdrowiejesz - jeszcze brzmią w uszach takie słowa. Tak więc dajemy sporo mięsa mieszanego, dużo warzyw, najlepiej wcześniej upieczonych w piecyku, przyprawy i odlatujesz, nie tylko w niedzielę.
08:10, 05.11.2024
Ciężko wyskoczyć z ciepłego legowiska i ruszyć w bury teren. Mam propozycję dobrej michy na jutro. Śledzie pod pierzyną mogą uratować jesienne dni.
07:37, 29.10.2024
Co młodsze to słodsze, co starsze to twardsze mawijają. Dyskusyjne to może być w życiu. Śliweczki węgiereczki, trochę kwasioreczki, w połączeniu ze słodką kruszonką i kruchym ciastem oddają smaki dzieciństwa.  Porwałam się na taki słodki dodatek do kawy, tym bardziej że jesień idzie polną drogą. Co może poprawić nastrój, ciasto zawsze. Nie setka czystej, oczywistej, a śliwkowe z kruszonką na początek i odlatuję z tym nieco kwaskowym smakiem upieczonej śliwki.
10:25, 26.10.2024
Dziś serwuję pyszną roladę serową. Pierwszą z kilku ulubionych. Wspaniały dodatek do pieczywa. Po pierwsze puszysta masa z ubitych jajek i startego żółtego sera, po drugie wnętrze tworzą przesmażone z cebulką pieczarki oraz uczciwie rozbita pierś drobiowa.
09:45, 22.10.2024
Jeszcze chwila, zanim ulepimy kule śniegowe, a póki co kulkowe knedle. Współpracuje ze mną sprężyste ciasto ziemniaczane, a potem śliweczka w środek. Kulka do kulki i obiad gotowy. Polewam knedliki śmietanką, posypuję cynamonem, czy może cukrem?
19:16, 19.10.2024
Słońce operuje mniej. Za chwilę odpalę piekarnik, żeby poczuć zapachy ziół, papryki wędzonej, niezawodnego czosnku, wymieszanego z wyraźnymi kulkami gorczycy z musztardy francuskiej. I ten smak wędzonej śliwki węgierki, zespolony z mięsem - genialny. Wszystkie te smaki stworzyły skorupkę wokół mocno osadzonego pod nim schabu. Skorupka jest chrupiąca, po rozgrzaniu i pokrojeniu w nieregularne plastry i położona na upieczonym chlebku- no nie ma mocnych. 
2
11:28, 16.10.2024
Dziś, 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Nie ma to jak własnoręcznie wyrobiony chleb, a potem najpiękniejszy chlebowy zapach świata w całym domu. Przepis poleca Grażyna Garstka. 
20:45, 03.10.2024
Dynia spełniła już swoją halloweenową rolę, a teraz idzie na patelnię. Przetarta na grubych oczkach dynia w połączeniu z jogurtem, budyniem śmietankowym, mąką i jajami, a także osolona i doprawiona nabiera kształtu na łyżce.
20:25, 03.10.2024
Faszerują nas tą nadzieją świetlanej przyszłości, z myślą o tym, że będą mocno nadziani. Gotuję więcej, faszeruję i nadziewam na przemian.
1
20:23, 03.10.2024
Rozpoczynamy smaczny cykl! Kiedyś w eKuchni inspirowała Czytelników eKutno.pl  Ewelina Pędzikowska. Od dziś uruchamiamy cykl pn. Garstka smaku. Tym razem gotować będzie dla Was Grażyna Garstka, która tak mówi o swojej kuchni.
11:47, 09.05.2024
Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i korzystajmy z kanapkowych przepisów, bo sprawdzą się wielokrotnie na wycieczkach, wyprawach w góry i piknikach. Zobaczcie nasze ulubione połączenia!
10:34, 05.02.2022
Trwa karnawał, nie może więc zabraknąć w nim smacznych, słodkich rarytasów. Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością domowej konfitury różanej, polane słodką białą czekoladą i posypane skórką pomarańczową to propozycja Eweliny Pędzikowskiej i eKuchni, tradycyjnego, karnawałowego wypieku również na tłusty czwartek.