Zamknij

Smak dzieciństwa, smak niedzieli i wolności

07:31, 09.11.2024 Grażyna Garstka Aktualizacja: 07:31, 09.11.2024
Skomentuj

Smak dzieciństwa, urok niedzielnej wolności, zapach natki i cebulki pieczonej. Taki mam pomysł na obiad świąteczny. Rosół jest poezją smaku i aromatu. Zjedz rosołku, to wyzdrowiejesz - jeszcze brzmią w uszach takie słowa. Tak więc dajemy sporo mięsa mieszanego, dużo warzyw, najlepiej wcześniej upieczonych w piecyku, przyprawy i odlatujesz, nie tylko w niedzielę. Tym razem może być to świąteczny poniedziałek 11 listopada.

Kiedyś na weselu widziałam, obok winietki " Zenek",  bilecik z napisem " kochanka" i rosół podali, żeby i ona siły miała i za Zenusiem nie płakała. Ja serwuję jednak tradycyjny obiad rodzinny. W tym przypadku dajemy dużo lubczyku, niech miłość kwitnie w domowyn zaciszu.

Przepis Grażyny na rosół

  • Kurczak z wolnego wybiegu,
  • kawałek antrykotu,
  • skrzydło indycze,
  • marchew, pietrucha z natką,
  • seler, por i przepieczona cebulka.

Warto wrzucić liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie i soli, ile kto woli. Pyrkoli powoli, z majestatem.

Serwujemy z makaronem czanieckim w moim przypadku, albo stolnicę rozkładamy i wałkujemy. Taki makaron to wiadomo, najlepszy. Albo można szybkie lane kluseczki zrobić i możemy siadać do stołu. Posypujemy nateczką i marcheweczką, aż słodko jest deczko. Smacznego!

(Grażyna Garstka)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

DominikaDominika

0 0

Nie ma to jak niedzielny rosołek 😋 A w poniedziałek wiadomo- pomidorowa 😃 00:16, 12.11.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%