Zamknij

Pierogi z karpiem. Wypróbuj przepis Eweliny!

08:44, 15.12.2020 O.R Aktualizacja: 08:45, 15.12.2020
Skomentuj

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Wigilijnej kolacji. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 650g świeżego karpia bez ości i skóry
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 60g suszonych grzybów
  • 80g kaszy mix ( bulgur, quinoa)
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Koperkowo- orzechowo masełko:

  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 70g orzechów włoskich

Wykonanie:

1. Farsz:

Płaty karpia umyć, pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wodą i gotować kilka minut aż napęcznieją, następnie odcedzić i bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby i całość chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty

o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Koperkowo- orzechowe masełko:

Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.

6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym .

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%