Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Wigilijnej kolacji. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Koperkowo- orzechowo masełko:
Wykonanie:
1. Farsz:
Płaty karpia umyć, pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wodą i gotować kilka minut aż napęcznieją, następnie odcedzić i bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby i całość chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Koperkowo- orzechowe masełko:
Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym .
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz