Likier z ciemnych winogron jest niezwykle aromatyczny, słodki, wyborny a przede wszystkim znakomicie rozgrzewa. Idealny na długie, zimne jesienne i zimowe wieczory. - Przepis pochodzi ze starego zeszytu babci, stanowi świetną bazę dla tych, którzy mają swoje winorośla - mówi Ewellina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna.
Składniki:
Wykonanie:
1. Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litrem wody.
2. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
3. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.
4. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 minut na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
5. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol, wymieszać, przelać do butelek. Można cieszyć się smakiem likieru.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz