Zamknij

eKuchnia: Likier z ciemnych winogron

06:57, 30.09.2021 Redaktor Aktualizacja: 06:57, 30.09.2021
Skomentuj

Likier z ciemnych winogron jest niezwykle aromatyczny, słodki, wyborny a przede wszystkim znakomicie rozgrzewa. Idealny na długie, zimne jesienne i zimowe wieczory. - Przepis pochodzi ze starego zeszytu babci, stanowi świetną bazę dla tych, którzy mają swoje winorośla - mówi Ewellina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna.

Składniki:

  • 3,2 kg ciemnych winogron (najlepiej słodkich i z własnych winorośli)
  • 1kg cukru
  • 1l wódki
  • 0,7 wody

Wykonanie:

1. Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litrem wody.

2. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

3. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.

4. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 minut na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.

5. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol, wymieszać, przelać do butelek. Można cieszyć się smakiem likieru.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%