Zamknij
REKLAMA

Kolorowa babka na niedzielny deser

12.06, 03.10.2021 Redaktor Aktualizacja: 12.11, 03.10.2021
Skomentuj
REKLAMA

Lekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to smaczna propozycja na niedzielny deser.  Poleca Ewelina Pędzikowska i jej http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki

5 jajek
300g cukru
430g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250ml oleju
250ml wody
3 łyżki kakao + 3 łyżki wody
szczypta barwnika czerwonego i żółtego
cukier puder do posypania
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
 
Wykonanie
 
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki.
 
2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2 litrów. Kolejność kolorów dowolna, można również je wymieszać.
 
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
 
4. Gotową, wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%