Lekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to smaczna propozycja na niedzielny deser. Poleca Ewelina Pędzikowska i jej http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki
5 jajek
300g cukru
430g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250ml oleju
250ml wody
3 łyżki kakao + 3 łyżki wody
szczypta barwnika czerwonego i żółtego
cukier puder do posypania
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Wykonanie
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki.
2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2 litrów. Kolejność kolorów dowolna, można również je wymieszać.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
4. Gotową, wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz