Zamknij

Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu

07:53, 08.05.2021 O.R Aktualizacja: 07:54, 08.05.2021
Skomentuj

Pieczone chrupiące ciasteczka ze świeżymi jabłkami, posypane pachnącym cynamonem to propozycja Eweliny Pędzikowskiej dla fanów słodkości z królem polskich owoców. Wymarzona słodkość dla naszych malusińskich. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 260g mąki pszennej
  • 120g masła extra
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
  • olej do wysmarowania formy

Cukier cynamonowy:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru

 

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości 5-7mm.

2. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.

3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać kółka o średnicy 9cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.

Smacznego!

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%