Pieczone chrupiące ciasteczka ze świeżymi jabłkami, posypane pachnącym cynamonem to propozycja Eweliny Pędzikowskiej dla fanów słodkości z królem polskich owoców. Wymarzona słodkość dla naszych malusińskich. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Cukier cynamonowy:
Wykonanie:
1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości 5-7mm.
2. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.
3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać kółka o średnicy 9cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz