Ciasto dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie. Na świąteczny weekend poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Polewa:
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32cmx38cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.
Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Mlask!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz