Zamknij

Słodka świąteczna sobota pachnąca cynamonem

12:08, 01.05.2021 O.R Aktualizacja: 12:09, 01.05.2021
Skomentuj

Ciasto dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie. Na świąteczny weekend poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 850g jabłek
  • szczypta soli
  • olej

Polewa:

  • 100g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • 100g płatków migdałowych

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32cmx38cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.

Polewa:

Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.

Mlask!

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%