Domowe, mięciutkie, puszyste bułeczki z konfiturą śliwkową i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi.
- Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny - mówi Ewelina Pędzikowska kutnowska, kulinarna blogerka.
Składniki:
Kruszonka:
Dodatkowo: olej do wysmarowania blachy 1 jajko rozkłócone do posmarowania
Wykonanie: 1. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
2. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Całe jajka i żółtka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5-3 cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
4. Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 20 bułeczek.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz