Zamknij

Kulinarne wspomnienie z wakacji. Włosko - polskie tagliatelle

09:00, 17.09.2020 Redaktor Aktualizacja: 11:33, 18.09.2020
Skomentuj

Klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej: dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatycznymi czarnymi oliwkami połączony z rodzimą, wyrazistą w smaku cebulką i delikatnym mięsem z kurczaka. Danie obiadowe poleca Ewelina Pędzikowska.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 250g makaronu tagliatelle
  • 400g fileta z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 120g suszonych pomidorów
  • 150g passaty pomidorowej
  • 100g czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Suszone pomidory drobno posiekać, a oliwki przekroić na połówki.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać oliwki, fileta i chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową i suszone pomidory. Całość chwilę smażyć na wolnym ogniu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku soląi pieprzem.

Pomidorowy sos z kurczakiem podawać z makaronem, posypać parmezanem.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%