Klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej: dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatycznymi czarnymi oliwkami połączony z rodzimą, wyrazistą w smaku cebulką i delikatnym mięsem z kurczaka. Danie obiadowe poleca Ewelina Pędzikowska.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Suszone pomidory drobno posiekać, a oliwki przekroić na połówki.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać oliwki, fileta i chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową i suszone pomidory. Całość chwilę smażyć na wolnym ogniu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku soląi pieprzem.
Pomidorowy sos z kurczakiem podawać z makaronem, posypać parmezanem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz