Zamknij

Słodka sobota w eKuchni. Waniliowa panna cotta z leśnymi owocami

15:03, 08.08.2020 Redaktor Aktualizacja: 15:09, 08.08.2020
Skomentuj

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. - W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, leśnymi owocami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami - mówi Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

  • 400ml śmietany 30%
  • 300ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Mus leśny:

  • 150g świeżych malin
  • 100g jeżyn
  • 50ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 6 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki.

Mus leśny:

Maliny i jeżyny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję i pozostawić do wystudzenia.

Gotowy mus wylać na 6 talerzyków i na środku ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%