Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. - W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, leśnymi owocami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami - mówi Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Mus leśny:
Wykonanie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 6 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki.
Mus leśny:
Maliny i jeżyny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję i pozostawić do wystudzenia.
Gotowy mus wylać na 6 talerzyków i na środku ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz