Zamknij

Knedle z serem i posypką cynamonową

08:02, 04.08.2020 O.R Aktualizacja: 08:02, 04.08.2020
Skomentuj

- Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej nadziana delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko - mówi Ewelina Pędzikowska, kulinarna kutnowska blogerka.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • około 300g mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250g białego sera
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Posypka:

  • 70g bułki tartej
  • 75g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól

Wykonanie:

1. Farsz:

Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

5. Posypka:

Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.

6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%