Zamknij

Po wyborach dobry obiad w eKuchni

09:26, 13.07.2020 Redaktor Aktualizacja: 09:31, 13.07.2020
Skomentuj

Kutnowska kulinarna blogerka Ewelina Pędzikowska proponuje na dzisiejszy obiad aromatyczne cygara z wołowiny. Dzień po wyborach trzeba albo się pocieszyć bo wynik nie po myśli, albo świętować. Jednym słowem smacznego!

Kotleciki z wołowiny owinięte aromatyczną szynką szwarcwaldzką, połączone z chrupiącymi ziarnami sezamu, delikatną nutą pikantnej papryczki i pachnącą świeżą natką to doskonały pomysł na sycące danie obiadowe. Więcej przepisów znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 800g wołowiny z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 8-10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • biały sezam
  • olej
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

Mięso wołowe i cebulę zmielić maszynką do mielenia. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać jajko, posiekaną natkę z pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chilli, bułkę tartą, trawę cytrynową i ostrą paprykę. Masę mięsną dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy mięsnej uformować wałki grubości palca i długości około 10cm, owinąć szynką i końce obtoczyć w sezamie. Następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-25 minut.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%