Zamknij

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną na pochmurną niedzielę

12:50, 01.08.2021 O.R Aktualizacja: 12:53, 01.08.2021
Skomentuj

Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to pomysł Eweliny na szybki deser do kawki w pochmurne letnie dni. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej z Kutna na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 280g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g cukru pudru

Mus jeżynowy:

  • 60ml wody
  • 400g świeżych jeżyn
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • bita śmietana
  • świeże jeżyny
  • masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:

1. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto i dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Mus jeżynowy:

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jeżyny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować, gotować do momentu aż jeżyny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.

Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną i jeżynami.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%