Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to pomysł Eweliny na szybki deser do kawki w pochmurne letnie dni. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej z Kutna na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Mus jeżynowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto i dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Mus jeżynowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jeżyny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować, gotować do momentu aż jeżyny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.
Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną i jeżynami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz