Zamknij

Truskawkowe Semifreddo

09:37, 30.05.2020 Redaktor Aktualizacja: 09:38, 30.05.2020
Skomentuj
reo

- Moja propozycja tradycyjnego, włoskiego, delikatnego lodowego deseru mocno najeżonego świeżymi truskawkami - poleca Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna.

Składniki:

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 50ml wody
  • 500g świeżych truskawek

 

Wykonanie:

1. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować syrop.

2. Białka ubić na sztywno, cały czas miksując powoli wlewać gorący syrop aż do momentu powstania lśniącej i puszystej bezy.

3. Połowę truskawek pokroić w małe kawałki a pozostałe truskawki zblenderować do postaci musu.

4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus, kawałki truskawek i bezę.
Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do formy o wymiarach 28 cm x 14 cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%