- Moja propozycja tradycyjnego, włoskiego, delikatnego lodowego deseru mocno najeżonego świeżymi truskawkami - poleca Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna.
Składniki:
Wykonanie:
1. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować syrop.
2. Białka ubić na sztywno, cały czas miksując powoli wlewać gorący syrop aż do momentu powstania lśniącej i puszystej bezy.
3. Połowę truskawek pokroić w małe kawałki a pozostałe truskawki zblenderować do postaci musu.
4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus, kawałki truskawek i bezę.
Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do formy o wymiarach 28 cm x 14 cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz