Zamknij

Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach

05:51, 13.03.2020 Redaktor Aktualizacja: 18:56, 13.03.2020
Skomentuj

Danie z klasycznego makaronu w kształcie długich, płaskich, grubych wstążek, delikatnego, soczystego pieczonego łososia, które dzięki wyrazistym, pachnącym składnikom, takim jak sos sojowy, orzeźwiający sok z limonki, pikantny sos chilli przełamany słodkością miodu czy chrupiące orzeszki pozwoli nam poznać smaki kuchni azjatyckiej. Danie obiadowe poleca Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 350g fileta z łososia
  • 1 brokuł
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 75g orzechów nerkowca
  • pęczek natki z pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 75ml jasnego sosu sojowego
  • 50ml wody
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki sosu chilli
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie:

Łososia umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki.

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, odcedzić.

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, a natkę z pietruszki posiekać.

Sos: Połączyć wszystkie składniki sosu , a następnie dokładnie wymieszać.

Do głębokiej patelni wlać sos, dodać makaron, ugotowane różyczki brokułu, wszystko dokładnie wymieszać, gotować około 3 minuty cały czas mieszając, następnie dodać kawałki upieczonego łososia i całość gotować kolejne 3 minuty delikatnie mieszając.

Makaron z brokułem i łososiem wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi orzechami i posiekaną natką z pietruszki.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%