Danie z klasycznego makaronu w kształcie długich, płaskich, grubych wstążek, delikatnego, soczystego pieczonego łososia, które dzięki wyrazistym, pachnącym składnikom, takim jak sos sojowy, orzeźwiający sok z limonki, pikantny sos chilli przełamany słodkością miodu czy chrupiące orzeszki pozwoli nam poznać smaki kuchni azjatyckiej. Danie obiadowe poleca Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos:
Wykonanie:
Łososia umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, odcedzić.
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, a natkę z pietruszki posiekać.
Sos: Połączyć wszystkie składniki sosu , a następnie dokładnie wymieszać.
Do głębokiej patelni wlać sos, dodać makaron, ugotowane różyczki brokułu, wszystko dokładnie wymieszać, gotować około 3 minuty cały czas mieszając, następnie dodać kawałki upieczonego łososia i całość gotować kolejne 3 minuty delikatnie mieszając.
Makaron z brokułem i łososiem wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi orzechami i posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz