Zamknij

Obiad na czwartek. Biriani czyli kurczak po indyjsku

09:14, 30.01.2020 O.R Aktualizacja: 09:23, 30.01.2020
Skomentuj

Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni indyjskiej. - Moja wersja to ryż basmati pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego startego imbiru, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka i suszonych śliwek. Smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad - mówi Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

  • 200g ryżu basmati
  • 750g mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cebule
  • 40g startego świeżego imbiru
  • 100g suszonych śliwek
  • 1,5 łyżki przyprawy Biryani Masala
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

Ryż wypłukać w wodzie, następnie zalać wodą i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, starty imbir, przyprawę biryani masala, pół szklanki wody i mięso z kurczaka. Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie.

Na koniec dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę smażyć.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%