Ciasteczka Eweliny Pędzikowskiej to szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe wypieki w kształcie księżyca. Wspólne przygotowanie ciasteczek z całą rodziną to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata dla najmłodszych. Chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi pochodzi z kulinarnego bloga kutnianki http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Mąkę i zmielone migdały wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, żółtko, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7mm i za pomocą formy-wykrawacza lub szklanki wykrawać ciasteczka o kształcie księżyca.
3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz