Kaczka nadziewana wątróbką to propozycja Eweliny Pędzikowskiej kutnowskiej kulinarnej blogerki na Noworoczny obiad. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
- Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad - mówi Ewelina Pędzikowska. -Wszystkim Czytelnikom eKutno.pl życzę smacznego roku 2020, zdrowia, pomyślności i sukcesów - również w kuchni.
Składniki:
Farsz:
Wykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Farsz:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz