Zamknij

Makowe baletki z żurawiną

14:22, 07.12.2019 Redaktor Aktualizacja: 14:24, 07.12.2019
Skomentuj

Ciasteczka biszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem, to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków. W słodkiej sobotniej eKuchni piecze Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 75g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • 120g gęstej konfitury żurawinowej
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą sztywne, a cukier całkowicie się rozpuści.  Następnie dodać żółtka, wymieszać i wsypać mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm.
2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Po ty czasie makowe biszkopciki przełożyć konfiturą żurawinową.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%