Zamknij

Sernik jagodowy skarb lasu

06:04, 30.11.2019 O.R Aktualizacja: 17:56, 01.12.2019
Skomentuj

- Sernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową tym razem znajdzie się na stole na imieninach u Andrzeja - mówi Ewelina Pędzikowska. -Jagoda czyli skarb lasu zamknięty w małym słoiczku świetnie komponuje się z deserami i różnymi słodkościami, pozwala wrócić do smaku lata o każdej porze roku.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 75g cukru
  • 80g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy

Masa serowo-jagodowa:

  • 250g słoik jagody leśnej
  • 940g twarogu półtłustego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 3/4 szklanki mleka

Masa waniliowa:

  • 400g serek waniliowy homogenizowany
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanka wrzątku

Dekoracja:

  • 40g czekolady
  • świeże maliny, borówki amerykańskie
  • listki mięty, kwiaty
  • bezy, wafel do lodów

 

Wykonanie:

1. Poncz:

Składniki ponczu wymieszać ze sobą i pozostawić do wystudzenia.

2. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 -18 minut. Po tym czasie wystudzić i nasączyć ponczem.

3. Masa serowo-jagodowa:

Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować mikserem, dodać cukier, jagody ze słoika i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać żelatynę i całość energicznie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę serowo-jagodową przełożyć do tortownicy na biszkopt i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

4. Masa waniliowa:

Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Serki waniliowe dokładnie wymieszać z wystudzoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę serowo-jagodową. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.

5. Dekoracja:

Wierzch sernika jagodowego polać po jednej stronie rozpuszczoną czekoladą, udekorować waflem, świeżymi owocami, listkami mięty i kwiatami.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%