W czwartkowej eKuchni śledzie po sułtańsku, teraz w redakcji eKutno.pl na topie! Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości. Żyć nie umierać jak mawiała Babcia Irenka, dlatego po więcej aromatycznych i smacznych przepisów sięgnijcie na blog Eweliny Pędzikowskiej.
Składniki:
Zalewa pomidorowa:
Wykonanie:
Filety śledziowe zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć, pokroić w paski około 2cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do lodówki.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.
Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz