Zamknij

Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami

08:27, 16.11.2019 O.R Aktualizacja: 09:01, 16.11.2019
Skomentuj

Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z dużą ilością bakalii to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych i przekąskę między posiłkami, ale również mały słodki deserek do kawy dla dorosłych. Chrupiące ciasteczka lubią przecież wszyscy! Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 120g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 130g masła extra
  • 100g brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 110g płatków owsianych
  • 45g suszonego berberysa
  • 60g suszonej miechunki goldenberry
  • 20g migdałów
  • 20g orzechów laskowych
  • 20g orzechów nerkowca
  • 50g suszonych moreli
  • 1 łyżka mleka
  • olej do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

1. Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, mieszać do momentu aż składniki dokładnie się roztopią.

2. Miechunkę, migdały, morelę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

3. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, płatki owsiane, suszonego berberysa miechunkę, migdały, morele, orzechy laskowe i nerkowca. Całość dokładnie wymieszać, wlać mleko, roztopione wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką.

4. Z ciasta formować rękoma kulki, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.

5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić aby stwardniały i stały się chrupiące.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%