Zamknij
REKLAMA

Łososiowy tort kanapkowy z chrupiącą rzodkiewką i szpinakową nutą

10:36, 14.11.2019 | O.R
REKLAMA
Skomentuj

Świetny pomysł na pożywne śniadanie na bazie pełnoziarnistego chleba, aromatycznego łososia, pachnącego koperkiem kremowego twarożku, delikatnie pikantnej i przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego stołu.

Składniki:

  • 24 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 300g łososia wędzonego na zimno

Krem rzodkiewkowy:

  • 150g rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200g twarożku śmietankowego, kanapkowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Krem koperkowy:

  • 300g twarożku śmietankowego, kanapkowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Krem szpinakowy:

  • 50g świeżego szpinaku
  • 260g twarożku śmietankowego, kanapkowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Krem do wykończenia torcika:

  • 150g twarożku śmietankowego, kanapkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 pęczki szczypiorku

 

Wykonanie:

1. Krem rzodkiewkowy:

Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i pozostawić na około 10 minut. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie serek przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, rzodkiewki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Krem koperkowy:

Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany koperek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Krem szpinakowy:

Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.

4. Krem do wykończenia tortu:

Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

5. Składanie tortu:

Kromki chleb obkroić ze skórki i ułożyć na desce jedna obok drugiej w dwóch rzędach po 3 kromki (6 kromek). Następnie kromki chleba posmarować kremem rzodkiewkowym, przykryć drugą warstwą 6 kromek, posmarować kremem koperkowym, ułożyć plastry wędzonego łososia i ponownie ułożyć trzecią warstwę 6 kromek chleba. Na samym końcu posmarować kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba.

6. Wykończenie tortu:

Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Boki i wierzch tortu posmarować kremem do wykończenia tortu, następnie boki obłożyć plastrami ogórka i obsypać szczypiorkiem. Wierzch tortu udekorować plastrami rzodkiewki, ogórka i posypać szczypiorkiem.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

REKLAMA
(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone