Knedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. W sam raz na jesienne klimaty. Smacznego życzy kutnowska kulinarna blogerka Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Posypka:
Wykonanie:
1. Posypka:Masło z olejem rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru.
3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
4. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku śliwkę, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.
5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
6. Jeszcze gorące knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz