We wtorkowej eKuchni tradycyjnie obiad. Pulpety jak wiadomo mają wiele odsłon i koleżanek czy kolegów na talerzu. Tym razem mięsne kuleczki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami. Tę obowiązkową, można powiedzieć, w naszej polskiej kuchni potrawę, proponuje Ewelina Pędzikowska i jej http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos koperkowy:
Wykonanie:
1. Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
4. Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz