Zamknij

Domowe pulpety w sosie koperkowym

06:41, 20.08.2019 O.R Aktualizacja: 07:29, 21.08.2019
Skomentuj

We wtorkowej eKuchni tradycyjnie obiad. Pulpety jak wiadomo mają wiele odsłon i koleżanek czy kolegów na talerzu. Tym razem mięsne kuleczki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami. Tę obowiązkową, można powiedzieć, w naszej polskiej kuchni potrawę, proponuje Ewelina Pędzikowska i jej http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 750g mięsa mielonego z udźca kurczaka
  • 300g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • mąka do obtoczenia kotlecików
  • sól
  • pieprz

 

Sos koperkowy:

  • 1,2l bulionu drobiowego
  • 300ml śmietanki 30%
  • 2 pęczki koperku
  • 4 łyżeczki mąki pszennej

 

Wykonanie:

1. Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.

3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.

4. Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%