Zamknij

Mniam! Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem

11:10, 13.08.2019 O.R Aktualizacja: 14:13, 13.08.2019
Skomentuj
reo

Zdrowa, pełna witamin, dietetyczna sałatka z dużą ilością świeżych warzyw, jajek na twardo i aromatycznego wędzonego pstrąga, które świetnie komponują się z delikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej z Kutna znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 125g makaronu pappardelle
  • 125g fileta z wędzonego pstrąga
  • 20g świeżego szpinaku
  • 5 rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 120g zielonego groszku (mrożonego)
  • 3 jajka na twardo
  • świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki.

Dressing: Wymieszać musztardę z miodem, dodać ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość dokładnie wymieszać.

Sałatkę ułożyć na talerzu według kolejności: makaron, szpinak, zielony groszek, pomidorki koktajlowe, plasterki rzodkiewki, kawałki pstrąga, jajko na twardo. Całość polać przygotowanym dressingiem, posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%