Zamknij

Niedzielny deser z szalonej kuchni Eweliny

12:11, 14.07.2019 O.R Aktualizacja: 12:15, 14.07.2019
Skomentuj

Tartaletki z czerwoną porzeczką i nutą kokosa to pyszna propozycja ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz wyczuwalnym, delikatnym smakiem kokosa. Kruche tartaletki są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni. Więcej przepisów na wszystkie pory roku na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 140g masła ekstra
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka

 

Kokosowa beza:

  • 5 białek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

 

  • 500g czerwonej porzeczki
  • 4 łyżki cukru
  • bułka tarta
  • masło do wysmarowania formy
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Wykonanie:

Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
i dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić wysmarowane masłem i posypane bułką tartą foremki tartaletek o średnicy 11cm. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

Kokosowa beza:

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet, wiórki i dokładnie wymieszać.

4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, kokosową bezę - szprycą i posypać wiórkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 12-13 tartaletek.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%