Zamknij

Sezon na rzodkiewkę: Warstwowa sałatka

10:45, 21.05.2019 O.R Aktualizacja: 10:56, 21.05.2019
Skomentuj

Warstwowa jajeczna sałatka z groszkiem, chrupiącą pikantną rzodkiewką prosto z grządki, szynką w towarzystwie, świeżego szczypiorku oraz aromatycznego wędzonego sera jest idealna na każdą okazję i w mgnieniu oka znika z talerzy domowników i gości. Wypróbuj przepis Eweliny Pędzikowskiej z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200g zielonego, mrożonego groszku Hortex
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 250g szynki konserwowej
  • 200g żółtego sera wędzonego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

3. Szynkę i żółty ser pokroić w równą niedużą kostkę.

4. Szczypiorek drobno posiekać, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

5. Sos: Majonez i śmietanę wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. W salaterce sałatkę układać warstwowo: kukurydza, sos, szczypiorek, szynka, sos, żółty ser, zielony groszek, sos, jajka, sól, pieprz i na wierzchu starta rzodkiewka.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%