- Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowej wersji z burakiem. Buraczkowe knedle nadziane delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko - mówi Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka.
Składniki:
Farsz:
Posypka:
Wykonanie:
1. Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.
2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 6-8 minut. Następnie dodać sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać.
3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.
5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
6. Posypka:
Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz