W sezonie szczypiorkowym Ewelina Pędzikowska poleca krokiety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem szynki, sera i pachnącego szczypiorku.
- Krokiety są ciekawą propozycją dodatku do wszelkich dań mięsnych oraz interesującą alternatywą dla klasycznie podanych do obiadu ziemniaków czy frytek - mówi kutnowska kulinarna blogerka. - Więcej przepisów znajdziecie na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.
2. Szynkę konserwową i żółty ser pokroić w bardzo mała kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
3. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Z gotowej masy uformować rękoma w krokiety, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz