Zamknij

Krokiety ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem

11:44, 02.05.2019 O.R Aktualizacja: 22:15, 02.05.2019
Skomentuj

W sezonie szczypiorkowym Ewelina Pędzikowska poleca krokiety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem szynki, sera i pachnącego szczypiorku.

- Krokiety są ciekawą propozycją dodatku do wszelkich dań mięsnych oraz interesującą alternatywą dla klasycznie podanych do obiadu ziemniaków czy frytek - mówi kutnowska kulinarna blogerka. - Więcej przepisów znajdziecie na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g szynki konserwowej
  • 150g żółtego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajka

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.

2. Szynkę konserwową i żółty ser pokroić w bardzo mała kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

3. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Z gotowej masy uformować rękoma w krokiety, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%