Zamknij

Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami

16:59, 27.04.2019 Redaktor Aktualizacja: 17:05, 27.04.2019
Skomentuj

Torcik z puszystą masą śmietanową, orzeźwiającym mango, słodką konfiturą z moreli oraz chrupiącymi, przełamującymi słodkość pistacjami to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi.

Składniki:

Biszkopt :

2 jajka
100g cukru
50g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Masa śmietanowa:

500ml śmietany 36%
250g mascarpone
70g cukru pudru

 

Pozostałe składniki:

380g konfitury z moreli
2 łyżki likieru morelowego
2 dojrzałe mango
4 łyżki posiekanej pistacji

 

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Masa śmietanowa:

Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.

3. Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski.

4. Składanie ciasta:

Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić do lodówki.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%