Zamknij

Ogólnopolskie Święto Kaszanki w eKuchni

06:38, 01.05.2019 O.R Aktualizacja: 07:18, 01.05.2019
Skomentuj

1 maja przypada Ogólnopolskie Święto Kaszanki. W eKuchni przepis Eweliny Pędzikowskiej na rustykalną pizzę z kaszanką. Włoski okrągły placek, w którym smak prawdziwej domowej kaszanki idealnie komponuje się z delikatną słodkością jabłka i wyrazistą ostrością czerwonej cebuli. Eksperymentalne połączenie składników na pizzy, a efekt zaskakujący. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 260g mąki na pizzę typu ,,0”
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa do wysmarowania formy

 

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Pozostałe składniki:

150g kaszanki

1 czerwona cebula

1 jabłko

120g mini mozzarelli

120g żółtego sera

 

Wykonanie:

1. Ciasto:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki do środka tak aby powstał grubszy brzeg.

2. Sos pomidorowy:

Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu
do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Ser zetrzeć na tarce, kaszankę pokroić w 5mm plasterki, a cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy.

4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, żółtym serem, ułożyć kaszankę, cebulę, jabłko i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Ser zetrzeć na tarce, kaszankę pokroić w 5mm plasterki, a cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy.

4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, żółtym serem, ułożyć kaszankę, cebulę, jabłko i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%