Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami to propozycja zimnej, kolorowej przystawki z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami.
- Taka babka nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam przed świętami na mojego bloga http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Koperkowa galareta:
Bulion drobiowy zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wystudzić, dodać koper, doprawić solą i pieprzem.
Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew i szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry.
Formę babki o pojemności 1,5l kolejno napełnić warstwami:
1/2 marchewki, 1/2 zielonego groszku, 1/2 kukurydzy, 1/2 szynki zalać 1/3 bulionu drobiowego i wstawić do lodówki na około 30 minut, następnie ułożyć plastry jajek, resztę szynki, zalać 1/3 bulionu i ponownie wstawić do lodówki, na samym końcu ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz