Zamknij

Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami

06:42, 16.04.2019 Redaktor Aktualizacja: 17:44, 16.04.2019
Skomentuj

Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Ewelina Pedzikowska gotuje w https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

 

Składniki:

  • 350g fileta z pstrąga
  • 1/2 cytryny
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka zielonego groszku ( może być mrożony)
  • 150g ugotowanej marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • 15 sztuk skorupek po jajkach

 

Wykonanie:

Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2cmx2cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

Galareta: Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić.

Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

Skorupki po jajkach. Jajka umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać przy okazji przygotowywania innych dań. Skorupki dokładnie umyć, następnie zalać je zimną wodą, zagotować i gotować przez około 5 minut. Wyciągnąć ostrożnie z wody i osuszyć. Tak wyparzone skorupki można przechowywać bardzo długo.

Skorupki po jajkach kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza, a na samym końcu zalać bulionem warzywnym i wstawić do lodówki na około 3-5 godzin. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%