- Moja domowa wersja wafelków, które bez wątpienia są słodyczą mojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące orzechy, delikatny posmak kawy w kremie to smak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy - poleca Ewelina Pędzikowska.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Masa kawowa:
Polewa:
Wykonanie:
1. W rondelku rozpuścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier, kawę i mleko, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy.
2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
3. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
4. Orzechy uprażyć na suchej patelni i grubiej posiekać.
5. Na wierzchu wafle polać polewą, posypać orzechami i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być kwadraty, prostokąty lub trójkąty, wedle uznania).
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz