Karnawał żegnamy w eKuchni z nutą egzotyki. Błyskawiczne w przyrządzeniu pachnące świeżą kolendrą pikantne kawałki kurczaka w pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą podane z brązowym pełnoziarnistym ryżem to bardzo aromatyczne, rozgrzewające atmosferę danie jednogarnkowe. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Umyć filet, pokroić w kostkę, następnie posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.
2. Czerwoną cebule pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a kolendrę posiekać.
3. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
4. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kawałki kurczaka, podsmażyć, a następnie dodać paprykę. Całość smażyć na wolnym ogniu aż papryka lekko zmięknie.
5. Zawartość patelni przełożyć do wysokiego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, kukurydzę, czerwoną fasolę, słodką i ostrą paprykę i doprawić do smaku solą. Całość dokładnie wymieszać i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
6. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
7. Meksykańskie danie podawać z ugotowanym ryżem, całość posypać posiekaną świeżą kolendrą.
Garnuszka 09:14, 26.02.2019
0 0
Pani Ewelino!
Raczej FILET a nie FILETA umyć!
Danie zapowiada się apetycznie ale jak się nazywa a może jest anonimowe? 09:14, 26.02.2019
Grażyna09:36, 26.02.2019
0 0
Meksykańskie danie jednogarnkowe w tytule. 09:36, 26.02.2019