Niezwykle pachnący, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem chmielowego trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad. Poleca https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Marynata:
Wykonanie:
Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
Kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 100 ml piwa). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut. Podczas pieczenia co 15 minut smarować kurczaka pozostałą ilością marynaty lub sokami z kurczaka powstałymi podczas pieczenia, po to aby skórka kurczaka była chrupiąca.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz