Zamknij

Dziś w eKuchni będzie słodko i smerfnie

17:51, 05.01.2019 Redaktor Aktualizacja: 09:17, 07.01.2019
Skomentuj

Smerfny sernik z borówkami to sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym, delikatną masą serową, połączony z orzeźwiającymi borówkami i niebieską galaretką to świetny pomysł na odrobinę słodkości do niedzielnej kawki. Na swój kulinarny blog zaprasza Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

Spód:

  • 200g sucharków
  • 250g kremu czekoladowego

 

Masa serowa:

  • 1kg sera z wiaderka
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250ml mleka
  • 2 galaretki niebieskie
  • 250ml wrzątku

 

Warstwa z galaretki:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 250g borówki amerykańskiej

 

Wykonanie:

1. Spód:

Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wstawić do lodówki.

2. Masa serowa:

Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 250ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser z wiaderka, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać cukier i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej schłodzony spód z sucharków. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie do drugiej części masy serowej dodać wystudzone rozpuszczone galaretki, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na jasną masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut.

3. Warstwa z galaretki:

Galaretki rozpuścić w 600ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

 

4. Na wierzchu sernika ułożyć umyte borówki i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na około 40 minut.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%