Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Więcej przepisów na święta szukaj na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść maku do posypania
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.
2. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę serek, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.
3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz