Zamknij

Święta z eKuchnią: Domowa pieczona szynka

07:44, 03.12.2018 Redaktor Aktualizacja: 16:15, 03.12.2018
Skomentuj

W grudniu Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka proponuje w eKuchni przepisy na świąteczny stół. Sprawdźcie je! Dziś aromatyczna, pachnąca przyprawami pieczona szynka to moja propozycja domowej, świątecznej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na świątecznym lub imprezowym stole.

Składniki:

  • 1,3kg szynki - myszki
  • Solanka do peklowania:
  • 1 l wody
  • 70g peklosoli
  • 2 łyżki maggi
  • 6 liści laurowych
  • 20 ziarenek jałowca
  • 16 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 10 ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

1. Solanka:

Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, jałowiec, kolorowy pieprz, ziele angielskie, zioła prowansalskie, majeranek, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.

2. Do gotowej solanki włożyć szynkę, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynkę codziennie obracać aby równo się zapeklowała.

3. Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki, natrzeć majerankiem, przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.

4. Szynkę włożyć do rękawa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjąć z rękawa i piec jeszcze około 15-20 minut w temperaturze 200stopni aby skórka szynki się zrumieniła.

5. Po tym czasie szynkę pozostawić do wystudzenia i zdjąć siatkę.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%