W grudniu Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka proponuje w eKuchni przepisy na świąteczny stół. Sprawdźcie je! Dziś aromatyczna, pachnąca przyprawami pieczona szynka to moja propozycja domowej, świątecznej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na świątecznym lub imprezowym stole.
Składniki:
Wykonanie:
1. Solanka:
Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, jałowiec, kolorowy pieprz, ziele angielskie, zioła prowansalskie, majeranek, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.
2. Do gotowej solanki włożyć szynkę, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynkę codziennie obracać aby równo się zapeklowała.
3. Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki, natrzeć majerankiem, przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.
4. Szynkę włożyć do rękawa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjąć z rękawa i piec jeszcze około 15-20 minut w temperaturze 200stopni aby skórka szynki się zrumieniła.
5. Po tym czasie szynkę pozostawić do wystudzenia i zdjąć siatkę.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz