Zamknij

W sobotę przygotowujemy tiramisu z brzoskwiniami

07:34, 17.11.2018 Redaktor Aktualizacja: 13:31, 18.11.2018
Skomentuj
reo

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Ewelina Pędzikowska zaprasza na swoją stronę https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 600g podłużnych biszkoptów
  • 2 brzoskwinie do dekoracji
  • kakao

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietana-fix


Poncz:

  • 400 ml wrzątku
  • 3 łyżki kawy
  • 85 ml likieru amaretto 
  • 70 ml wódki
  • 9 ml aromatu migdałowego

 

Mus brzoskwiniowy:

  • 500g brzoskwiń z puszki
  • 130ml wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa


Wykonanie:

Krem:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.

Poncz:

Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

Mus brzoskwiniowy:

Brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować kawałkami brzoskwiń.

Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%