Torcik kokosowo – malinowy jest doskonałym wyborem dla tych, którzy lubią połączenie orzeźwiających, kwaskowych, dojrzewających w słońcu malin z niezwykle zjawiskowym, słodkim ale delikatnym smakiem kokosu. Ewelina Pędzikowska zaprasza na swój blog po więcej przepisów https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt:
Mus malinowy:
Masa kokosowa:
Poncz:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C około 25 minut.
2. Mus malinowy:
Maliny przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia- nie gotować. Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 20cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40 minut.
3. Masa kokosowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w mleku kokosowym a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno dodać małymi porcjami biały ser, przestudzoną czekoladę, likier, wiórki kokosowe i żelatynę. Dokładnie wymieszać podzielić na dwie równe porcje.
4. Poncz:
Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać likier kokosowy i wymieszać.
5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem kokosowym. Cały obwód obłożyć ciasteczkami kwiatki, następnie wylać jedną porcję masę kokosowej i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć na środku stężały mus malinowy i wylać drugą porcję masy kokosowej, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
6. Torcik udekorować różowymi perełkami, cukrem błyszczącym, czekoladowymi listkami i malinami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz