- Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych owoców: truskawek i borówek - mówi Ewelina Pędzikowska. - Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mam, które czytają eKutno.pl
Składniki
Biszkopt:
Masa jogurtowo – truskawkowa:
Mus truskawkowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.
Masa jogurtowo – truskawkowa
Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę
z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.
Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo – truskawkową. Przykryć
2 blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Mus truskawkowy
Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą
jogurtowo – truskawkową.
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.
Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz