Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Poleca Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Biszkopt :
Masa gruszkowa:
Masa z bitej śmietany:
Dodatkowo:
Poncz:
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut.
Masa gruszkowa:
Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia.
Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !
Poncz:
Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać amaretto, wymieszać. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem. Cały obwód obłożyć rurkami z czekoladą, następnie wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa z bitej śmietany:
Mikserem ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.. Przełożyć na masę gruszkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.
Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami z cukru. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz