Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Dodatkowo:
200g kaszy jęczmiennej pęczak
Wykonanie:
Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30minut. Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.
Sos grzybowy:
Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę smażyć, następnie dodać wino i posiekaną natkę z pietruszki. Całość smażyć aż do zredukowania połowy objętości wina. Po tym czasie dodać śmietanę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe polędwiczki podawać z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz