Zamknij

Sałatkowy torcik Wielkanocny z jajkiem i szczypiorkiem

06:27, 16.03.2021 O.R. Aktualizacja: 06:29, 16.03.2021
Skomentuj

Łatwa i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi warzywami, szynką i żółtym serem to kolejna propozycja Eweliny Pędzikowskiej na wielkanocny stół. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 7 jajek
  • 250g zielonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 300g szynki konserwowej
  • 150g żółtego sera
  • 1 słoik konserwowego selera
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 5 pęczków szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Szynkę konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno posiekać, resztę pozostawić na dekorację. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na tortownicy o średnicy 23cm, dokładnie ugnieść, a następnie odwrócić na talerz i usunąć tortownicę. Na wierzchu udekorować kukurydzą, groszkiem, papryką i obłożyć dookoła szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

 

(O.R.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%