Łatwa i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi warzywami, szynką i żółtym serem to kolejna propozycja Eweliny Pędzikowskiej na wielkanocny stół. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Szynkę konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno posiekać, resztę pozostawić na dekorację. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na tortownicy o średnicy 23cm, dokładnie ugnieść, a następnie odwrócić na talerz i usunąć tortownicę. Na wierzchu udekorować kukurydzą, groszkiem, papryką i obłożyć dookoła szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz