Zamknij

W eKuchni Wigilijne śledzie po cygańsku z ostrą nutą

20:29, 18.12.2017 O.R
Skomentuj

Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw. Zapraszamy na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

750g płatów śledziowych Matias

4 ogórki konserwowe

1 czerwona papryka

1 mała papryczka chilli

1 czerwona cebula

100g pora

1 łyżka octu

sól

pieprz

 

Sos:

3 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

6 łyżek oleju

1/2 łyżeczki brązowego cukru

6 łyżek ketchupu pikantnego

1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej

pieprz

 

Wykonanie:

Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu, przez około 3-4 godzin. Po tym czasie pokroić w większą kostkę.

Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę.

Por pokroić w plasterki, a następnie na pół.

Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Składniki sosu wymieszać ze sobą, a następnie doprawić pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%