Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, słodkich malin, nektarynek, delikatnie orzechowej sałaty oraz orzeźwiających borówek to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Poleca Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
750g wątróbki drobiowej
120g roszponki
100g malin
100g borówki amerykańskiej
2 nektarynki
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
5 łyżeczek przyprawy do gyrosa
olej
sól i pieprz
Sos malinowy:
300g świeżych malin
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu z jabłek
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki masła
Wykonanie:
Roszponkę umyć i osuszyć, a nektarynkę umyć i pokroić na plastry.
Maliny i borówki umyć i osuszyć.
Sos malinowy:
Maliny, ocet i cukier przełożyć do rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną. Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż sos lekko zgęstnieje.
Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju.
Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry nektarynki, wątróbkę drobiową, maliny, borówki i polać sosem malinowym.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz