Zamknij

Sałatka z wątróbką drobiową, owocami i sosem malinowym

22:35, 21.09.2017 O.R
Skomentuj

Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, słodkich malin, nektarynek, delikatnie orzechowej sałaty oraz orzeźwiających borówek to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Poleca Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

750g wątróbki drobiowej

120g roszponki

100g malin

100g borówki amerykańskiej

2 nektarynki

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka bułki tartej

5 łyżeczek przyprawy do gyrosa

olej

sól i pieprz

Sos malinowy:

300g świeżych malin

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki octu z jabłek

1 łyżeczka startego imbiru

2 łyżeczki masła

Wykonanie:

Roszponkę umyć i osuszyć, a nektarynkę umyć i pokroić na plastry.

Maliny i borówki umyć i osuszyć.

Sos malinowy:

Maliny, ocet i cukier przełożyć do rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną. Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż sos lekko zgęstnieje.

Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju.

Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry nektarynki, wątróbkę drobiową, maliny, borówki i polać sosem malinowym.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%