Tartaletki z malinamKruche ciasteczka, w których orzeźwiający, kwaskowy smak malin idealnie komponuje się ze słodką czekoladą to propozycja Eweliny Pędzikowskiej na pyszny deser na niedzielę. Zaskocz gości z http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
125 masła extra
1 jajko
50g cukru pudru
szczypta soli
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
100g karmelowej czekolady
70ml śmietany 30%
200ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
2 szklanki malin
kilka borówek
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, a następnie wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, 70ml śmietany 30%, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do upieczonych tartaletek włożyć po kilka malin, wlać rozpuszczoną czekoladę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, malinami i borówkami. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz